neděle 17. dubna 2011

Povedený víkend

     U nás sice počasí nic moc, ale i tak se víkend povedl.
     V sobotu ráno jsme byli plavat, Tomík není k udržení ...... jde a jde ..... to že polyká vodu, je mu úplně jedno
 K obědu jsem si vymyslela bramboráky - měla jsem na ně ooooobr chuť. Jenže brambory jsou nějaký divný - ač starý, tak bramboráky byli nic moc. Odpoledne jsme s holkama chutnali kafíčko - Dolce gusto ..... a nakonec nejen kafíčko, i na višňovici došlo :-) ke kafi jsem si už dopředu v pátek upekla Rigoletto:

Ingredience

těsto

Máslo 250 g ; Práškový cukr 120 g ; Hladká mouka 360 g ; Malinový džem ;

náplň

Práškový cukr 0 g ; Vejce 4 ; Rozinky 200 g ; Nasekané ořechy 150 g ; Kandované ovoce 200 g ;

krém

Vejce 3 ; Práškový cukr 200 g ; Kakao 2 lžíce ; Máslo 250 g ;

poleva

Čokoláda na vaření 100 g ; Ztužený tuk 70 g ;

Postup přípravy

Z másla, cukru a mouky zpracujeme těsto, dáme do chladničky na půl hodiny. Potom ho rychle vyválíme, přeložíme na plech a 10 minut při střední teplotě předpečeme. Teplé těsto potřeme malinovým džemem, navrstvíme náplň a dáme do trouby dopéct. Necháme vychladnout. Vychladlý koláč potřeme krémem a polejeme polevou. Náplň: vejce s cukrem vyšleháme do pěny, pěnu nad párou za stálého šlehání zahřejeme, odstavíme, opatrně vmícháme ořechy, kandované ovoce a rozinky. Krém: 3 vejce, cukr a kakao vyšleháme nad párou do tuha, necháme vychladnout. Potom vmícháme změklé máslo a vymícháme na krém. Polevu uděláme klasicky.

Není to buchta, která je za chvilku - spíše řezy. Ale ta námaha stojí za to - jen bych příště ubrala cukr v krému.

     Tomíka si odpoledne užíval tatínek a Kačka s Janou - i na kolotočích byli - a Tomíka to začíná bavit:



    Dnes jsme slavili Honzy narozeniny - k obědu jsem udělala kachnu na pomerančích s bramborem. Vím, zní to divně, ale nakonec to byla ňamka. Tímto děkuji Radce za poskytnutí receptu - Vám ho vložím zítra, nějak se mi nechce se s ním přepisovat.
    Honza dnes dostal udírnu - měli jsme uzená stehna a později bůček. Ňáááám. A protože toho hodně zbylo - maso na gril a klobásy, jste všichni zítra v podvečer zváni - někdo to dojíst musí :-)))))


Žádné komentáře:

Okomentovat