neděle 1. srpna 2010

Druhý týden

Tak změna - už vím co jsme dělali v neděli. Ivan /Honzův bratr/ přivezl Vojtu s jejich psem Teddym na kousek prázdnin :-) a měnili jsme lednici. Celou dobu co jsme v tak početné sestavě, jsem se snažila Honzu přesvědčit, že lednice pod linkou je pro nás fakt malá a že mi stojí v bytě nevyužitá velká. Teprve teď došlo k výměně. Byt je ve třetím patře bez výtahu ... to jen tak pro informaci.
V pondělí moje děti odjely s babičkou a dědou na plánovanou dovolenou do Vrchlabí. Zbytek posádky posílen o Vojtu /ale bez Jany - měla vlastní program/ a dědu s babičkou se odpoledne vydal na průrvu Ploučnice.

Ploučnice se schovává :-)
Ploučnice vytéká ze skal

Ještě jsme se zastavili u babičky vykoupat v bazénu a už byl večer.
V úterý jsme všichni vyrazili do Úštěku na čerty. A pro změnu vlakem .... Tomík ještě nikdy nejel, holky kdysi  dávno. Jen Vojta jel teď vlakem - na a z tábora. Takže to byl zážitek pro všechny. Do vlaku se nám dovolala teta Piňďulka, že jí nenaskočil počítač, takže má nedobrovolnou dovolenou a vydala se za námi autem :-)
Úštěk je nádherné městečko - nejdřív jsme okoukli dům, který známe jako ruinu a který dal majitel dohromady. Klobouk dolů, protože dodržuje nejen materiály, ale i postup a technologii starých prací. Takhle ten dům vypadá teď:
Pak jsme se šli ujistit, že i čerti dodržují polední přestávku :-) a na jídlo jsme šli i my. Bylo to moc dobré, jen jsme bohužel dlouho čekali a Tomík si krátil čas po svém :-)

                                              
A pak už vzhůru dolů do Pekla. Pan průvodce je snad fakt čert :-)))
Všimli jste si těch očí?
A jeden zapomenutý čert:


V muzeu mají spoustu čertů :-) a i čertovský hýbací "betlém"
to je jen jedna strana :-)
Pak už jen zmrzka a vlakem zpět. Tomík usnul až doma kolem páté. Měli jsme strach, jak bude vypadat večer, ale v půl osmé šel normálně do postýlky :-) V noci si pro Vojtu přijela Alice, protože holky byly ve středu s maminkou na Sázavě. Podle následující fotky to vypadá, že i Teddymu se u nás líbilo :-)
To je pohoda, odhalené slabiny i hrdlo - měl pocit bezpečí :-)
Ve středu jsme po dlouhé době jen ve třech. Večer jedeme k horským Jelenům. Tomík tam v pohodě usíná v postýlce, myslím, že o nočním přesunu domů ani neví.
Ve čtvrtek má Tomík horečku :-( ale kromě průjmu je vcelku v pohodě - vypadá to, že to byly zuby. Honza s Janou se pouští do úklidu místnosti, která se už odpoledne bude nazývat šatna - zatím tam byl veškerý bordel stavební, kočárky, boty, lyže atd. :-)
V pátek ráno se plní poslední naplánovaná činnost - úklid a umytí auta. Já jedu navečer pro děti do Mladé Boleslavi. Kačka jede dřív z dovolené kvůli závodům, Honzík tam nechává babičku s dědou kvůli taťkovi. Snad se mamka na děti moc nezlobí - ta dovolená byla kvůli nim :-(
Ještě Vám přidám dva výborné recepty:

Meruňkové tvarohové knedlíky:
40 g změklé hery nebo másla
1 vejce + špetka soli
250 g měkkého tvarohu
100 ml mléka nebo smetany na vaření
300 g polohrubé mouky + na vál
20 menších meruněk
50 g marcipánu /já místo něho dával cukr, ale dá se nahradit i čokoládou/
Dejte vařit vodu. V míse utřete tuk se solí a zašlehejte vejce, tvaroh, mléko. Přisypte mouku a vypracujte vláčné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte půl hodiny v chladu /tento krok jsem vynechala/. Z těsta vyválejte váleček nebo dva o průměru asi 4 cm, podle potřeby podsypte moukou. Těsto i marcipán rozkrájejte na 20 stejných dílů. Meruňky nařízněte v rýze zhruba do poloviny a vypeckujte tak, aby se půlky od sebe neoddělily. Místo pecky vložte kousek marcipánu /cukr, čokoládu/ a stiskněte k sobě. Dílky těsta zploštěte a roztáhněte. Do každého zabalte meruňku a vytvarujte knedlíky. Vařte je asi 8-10 minut. Podávejte se skořicovým cukrem, našlehaným tvarohem, kysanou smetanou .... prostě s tím co kdo rád.

Meruňkový koláč
300 g polohrubé mouky
150 g měkkého tvarohu
1 vejce
6 lžic oleje
30 g krupicového cukru
1 sáček vanilinového cukru
1 lžíce kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
mouka na vál
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
Vejce vyšleháme s oběma cukry, pomalu přiléváme olej a na závěr všleháme tvaroh. Mouku prosejeme s kypřícím práškem a solí a vmícháme ji do tvarohové hmoty. Připravené těsto rozválíme na pomoučněném válu a plát, kterým vyložíme vymazanou a vysypanou formu tak, abychom z těsta vytvořili malé okraje.
Náplň:
250 g měkkého tvarohu
10 meruněk /příště bych dala víc/
100 g moučkového cukru
0,7 dl ! /pozor na jednotky, já to v rychlosti přečetla jako litr a pak musela náplň zachraňovat/
1 vejce
1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
2 lžíce zakysané smetany
V misce vyšleháme tvaroh s vejcem a cukrem. Vmícháme zakysanou smetanu a v mléce rozmíchaný pudinkový prášek a směs rozetřeme na těsto ve formě. Poklademe ho půlkami vypeckovaných meruněk a posypeme drobenkou
Drobenka:
60 g nastrouhaných lískových ořechů
60 g krupicového cukru
60 g másla
40 g hrubé mouky
všechny hrubé přísady rozemneme s máslem.
Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 C a koláč pečeme 40-45 minut.

A hlavní hlášení - Tomík přes den chodí docela stabilně na nočník /jen ty tepláky si neumí sundat/ a od pondělí nekojíme!!!! a Tomík najednou spí celou noc.





4 komentáře:

  1. Sam,furt v pohybu,viď:-).
    Tomík je šikulka.

    OdpovědětVymazat
  2. Neumím sedět na jednom místě ..... jsem bláznivý střelec, potřebuji změnu. A vidíš, mně to připadalo, že to byla dovolená v klidu

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, jste akční a to je dobře:-)Já jsem te´d hotový pecivál:-(

    OdpovědětVymazat
  4. Ono být v klidu má taky něco do sebe. A jestli máš těch 7 dětí "na krku" pořád, tak to nějakou /a ne malou/ energii sebere :-)

    OdpovědětVymazat