středa 29. září 2010

Středa

     Nějak jsem si zvykla, že je mám kolem sebe. Dneska ráno všichni zmizeli a nejdřív se vrátil Honza - v 17 hodin :-(
     Ráno jsme zajeli k doktorce. Tomík dle všech příznaků absolvoval šestou nemoc, na průduškách nic není .... jen ho mám chránit nachlazení a větší únavě. Takže zpívat můžeme, ale cvičení a plavání vynecháme. Znovu nám odložila i očkování.
     Pak klasicky na nákup, doma jsme byli za dvě hoďky - ani nám nestačil vystydnout krb. Ale Tomíka tahle "činnost" tak utahala, že šel spát bez oběda a spal čtyři hodiny. Tedy - on by spal déle, ale já ho šla zkontrolovat, jestli vůbec žije a probudila jsem ho. Taky se mnou a s Piňďulkou vydržel jen chvíli a vracel se do peřin - spal ještě třičtvrtě hodiny.
     Ještě jsme navečer zajeli k našim - neviděli jsme se od minulého týdne.
     Pavle se voda tentokrát do domečku nedostala - huráááá.
     Sedím tady a přemýšlím, co Vám ještě napsat: byl to takový obyčejný, všední den .... málem bych zapomněla  - ten segedín neměl chybu. Vkládám recept, protože ty fígle stojí za to:


Ingredience:

  • 1 kg vepřového (ramínko, plecko)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká cibule, pokrájená
  • 1 lžíce sladké papriky
  • asi 200 ml vývaru či bílého vína (případně směsi obou) na podlití
  • 400 g kysaného zelí, scezeného a překrájeného (lákem můžete na závěr dotáhnout chuť)
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sůl, bílý pepř, případně špetka cukru (může být i saturejka a bobkový list) na dochucení

Příprava jídla

1. Maso pokrájejte na zhruba dvoucentimetrové kostky jako u hovězího guláše. Mouku vsypte na talíř a kousky masa v něm stejnoměrně obalte; přebytek mouky oklepte. Jiná důvtipná možnost: nasypte mouku do sáčku, přidejte maso, sáček uzavřete a razantním protřepáváním maso obalte.
2. V kastrole
 rozehřejte olej, a když je hodně rozpálený, ze všech stran na něm zprudka osmahněte kousky masa; to se zatáhne a zůstane krásně šťavnaté. Část oleje z kastrolu slijte (odeberte naběračkou), aby zůstala jen slabší vrstva na dně a jídlo nebylo příliš tučné.
3. Cibulku
 vsypte do kastrolu a za stálého promíchávání ji smažte, aby chytila barvu. Pak ji poprašte paprikou, promíchejte a stáhněte z ohně, jinak paprika začne hořknout. Vsypte vepřové, podlijte, promíchejte, vraťte na střední plamen a osolte. Přikryjte a duste 15 minut, až maso pustí šťávu.
4. Podlijte
 vývarem a/nebo vínem podle toho, kolik maso pustilo šťávy. Tekutiny má být tolik, aby se maso nepřichytávalo, ale nemělo by plavat. Promíchejte, přikryjte poklicí a na slabším plameni duste asi půl hodiny. Můžete přidat rajče nebo lžíci dvě pyré, viz tipy.
5. Přidejte
 scezené a překrájené zelí a guláš důkladně promíchejte. Opět přikryjte a duste, dokud nebude maso zcela křehké; trvá to přibližně patnáct až dvacet minut. Podlévejte, jen je-li to zapotřebí.
6. Dokončete

Když je maso měkké, dobře vmíchejte smetanu. Na středním plameni ještě chvíli odvařujte, aby omáčka získala požadovanou hustotu. Před podáváním ochutnejte a dotáhněte podle potřeby a vlastního uvážení; zakysané smetaně neuškodí špetka cukru, sladké zase trochu láku ze zelí.
TIPY

Když kostky masa na začátku vaření poprášíte moukou, docílíte hustší šťávy. Odpadá pak závěrečné dohušťování, ke kterému máme v Čechách přehnané sklony.
Chcete-li výběrový, jemný a výrazně odlehčený ‚segedín‘, použijte místo vepřového krůtí, takzvaný svrchní plátek nebo gulášovou směs, nebo kuřecí maso (stehenní řízky). Na chuti nic neztratíte, na kaloriích ano!
Místo na tradičním sádle osmahněte cibuli na jemném rostlinném oleji, například olivovém. Zvýrazní chuť, vylepší ,zdravotní hodnoty‘ – a rázem posune tuhle lidovku do sofistikovaněj ších sfér.
Chuť a barvu omáčky vylepší i dužina ze zralého rajčete. V období skleníkových se raději uchylte ke kvalitnímu rajskému pyré (passata).
Zakysaná smetana je ‚maďarštější‘ a pikantější. Kdo se bojí kalorií, může použít polo- nebo nízkotučné kondenzované mléko a chuť omáčky dotáhnout lákem z kysaného zelí.

Žádné komentáře:

Okomentovat